Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ζώα στα Καταφύγια...

Είναι τραγικό πόσα ζώα καταλήγουν σε καταφύγια καθημερινά.Και πόσο εύκολα μπορεί να πει κάποιος:''ας του δώσω μια κλωτσιά να φύγει'' .
Δεν φταίνε εκείνα.Πότε θα το καταλάβουμε ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για την όποια κατάσταση είμαστε εμείς;
Και είμαστε επίσης οι μόνοι,που μπορούμε να δώσουμε τη λύση.
Χιλιάδες αγγελίες καθημερινά από ιδιώτες, που βρίσκονται ''πνιγμένοι'' με ένα κάρο σκυλιά στο σπίτι τους,τα οποία λυπήθηκαν κάποια στιγμή και τα υιοθέτησαν.Και τώρα δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.
ΜΗΝ παίρνετε ζώα τα οποία ΔΕΝ θα ξέρετε πώς να φροντίσετε.Έλεος.Δεν φταίνε εκείνα.Ούτε φταίει κάποιος που είναι φιλεύσπλαχνος και θέλει να τα βοηθήσει,αφού εγκαταλειφθούν.
Ακούω από πολλούς να λένε τη συνήθη δικαιολογία.Πώς μπορεί κάποιος να δείχνει αγάπη στα ζώα όταν υπάρχουν τόσα παιδιά σε ανάγκη;Δυστυχώς για όλους αυτούς,την αγάπη που νιώθει κανείς δεν μπορεί να επιλέξει ΠΟΥ θα την διοχετεύσει.Την δείχνει όπου χρειάζεται.Και στα παιδιά και στα ζώα.Και γενικά σε όλους γύρω του που ζητούν βοήθεια.
Μόνον όταν κάποιος δεν ασχολείται με τίποτα και δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί...λέει τέτοιου είδους φαμφαρολογίες.Γιατί δεν ξέρει τι σημαίνει να προσφέρεις.Εκείνοι που προσφέρουν, γνωρίζουν πολύ καλά τι αυτό σημαίνει και κατανοούν ο ένας τον άλλο.Άσχετα με τον τομέα που ασχολείται ο καθένας.Γι'αυτό φτάνει η υποκρισία!
Τα ζώα δεν φταίνε σε καμία περίπτωση,για το ότι ο κάθε ανεγκέφαλος τα παίρνει για την πλάκα του.Είναι πολλά τα αδέσποτα αυτή τη στιγμή και δυστυχώς πληθαίνουν συνεχώς.Τα καταφύγια που τα συγκεντρώνουν έχουν κορεστεί.Αν θέλουν να προσφέρουν σωστή φροντίδα σε όσα φιλοξενούν, θα αναγκαστούν να επιλέγουν πλέον ποιο ζώο έχει απόλυτη ανάγκη και τα υπόλοιπα θα αφήνονται στην τύχη τους.
Η ειρωνία είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζώα,σε περίπτωση που τα υιοθετήσει κάποιος και τα βοηθήσει να αισθανθούν ασφάλεια μπορούν να μετατραπούν σε ιδανικό σύντροφο και φύλακα του χώρου τους.Κι όμως δεν έχουμε την παιδεία που χρειάζεται για να σεβαστούμε τα ζώα και να μην είμαστε κομπλεξικοί όταν τα χειριζόμαστε.Ειδικά εκείνα που προέρχονται από καταφύγια και έχουν περάσει πολλά.Είτε θα δείξουμε υπερβολική αγάπη και θα τα καταπιέσουμε,είτε θα φοβηθούμε να το κάνουμε και το ζώο δεν θα μας εμπιστευθεί.Το αποτέλεσμα θα είναι και στις δύο περιπτώσεις κακό για τη συμβίωση με το κατοικίδιό μας.Η εύκολη εξήγηση θα είναι τότε ότι προέρχεται από καταφύγιο και ....είναι ελαττωματικό!!!!!
Κι όμως,όλα αυτά είναι ζώα που έχουν γνωρίσει την απόρριψη,προφανώς έζησαν για κάποιο διάστημα υπό άσχημες συνθήκες,πριν καταλήξουν σε κάποιο καταφύγιο,όπου σίγουρα έλαβαν τη βοήθεια που χρειάζονταν και σωματικά και ψυχολογικά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.Αλλά δεν είναι δυνατόν σε έναν χώρο όπου φιλοξενούνται 100 ή 200 ζώα να μπορεί το καθένα να έχει ακριβώς την ίδια φροντίδα που θα είχε σε ένα σπίτι.Χωρίς να υποτιμώ τη δουλειά που γίνεται σε αυτούς τους χώρους.Κάθε άλλο.Όταν επισκεφθεί κάποιος ένα καταφύγιο ζώων και τα δει να κουνούν τις ουρές,να λάμπει το τρίχωμά τους,να είναι ζωηρά και παιχνιδιάρικα και να μην φοβούνται,σημαίνει ότι είναι αν μη τι άλλο σε καλή κατάσταση και λαμβάνουν σωστή φροντίδα. 
Είναι όμως τελείως διαφορετικό το να συμβιώνεις με ένα και μόνο ζώο.
Επιμένω στο ότι αν κάποιος υιοθετήσει ένα τέτοιο ζώο ή ένα αδέσποτο από το δρόμο και το χειριστεί σωστά,θα αποκτήσει εν δυνάμει τον καλύτερο σκύλο που είχε ποτέ.Κι αυτό συμβαίνει γιατί απλά και μόνο ΟΛΑ τα ζώα και ιδιαίτερα οι σκύλοι,δείχνουν απλόχερα την αγάπη και την αφοσίωσή τους στον άνθρωπο,όταν εκείνος τους φέρεται σωστά και τα σέβεται.Πολύ περισσότερο ένα σκυλί που πριν γνώρισε την εγκατάλειψη και τώρα βρίσκεται κοντά σε κάποιον που του δείχνει αμέριστα την αγάπη του.
Αν θέλετε να βοηθήσετε ένα τέτοιο ζώο,μην το φοβηθείτε.Για να το βλέπετε γεμάτο ζωντάνια,υγεία και δύναμη σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει τις όποιες κακές εμπειρίες είχε στο παρελθόν.Μην του επαναφέρετε με λάθος χειρισμούς,την ανασφάλεια και τις κακές αναμνήσεις που μπορεί να είχε.
Πραγματικά αξίζει τον κόπο να υιοθετήσετε ένα ζώο από καταφύγιο.Κι όχι να αγοράσετε σαν πακέτο τσιγάρων ένα από pet shop.

Δεν πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα.Δεν έχουμε καν την πολυτέλεια....
Πρέπει να είμαστε μέρος της λύσης.Σε ότι κι αν κάνουμε.

Σκεφθείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου