Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Σκέψεις #1

Τι σημαίνει ο εθελοντισμός για τους περισσότερους ΄Ελληνες και πώς τον εκδηλώνουν;
Συχνά ασχολούνται για μικρό χρονικό διάστημα με μία δράση περιβαλλοντικού ή άλλου ενδιαφέροντος με βασική προυπόθεση σχεδόν πάντα μέσω αυτού να ενισχύσουν το προφίλ τους και να αποκομίσουν τα όποια οφέλη προκύψουν.Άλλοτε πάλι γίνονται εθελοντές σε κάποια ΜΚΟ και τα παρατούν σύντομα γιατί πολύ απλά δεν ήταν συνειδητοποιημένοι για το που εμπλέκονταν ή βαριούνται ή είναι πολύ κουραστικό αυτό που κάνουν.Τα εγκαταλείπουν λοιπόν πολύ εύκολα αφήνοντας πίσω τους κάποιο κενό που ίσως αργήσει να καλυφθεί-μιας και ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτος σαν θεσμός- συχνά με κακές εντυπώσεις για τα όσα γίνονταν εκεί ,ειδικά από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ελάχιστοι -δυστυχώς- που είναι αφοσιωμένοι και που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν για το καλό κάποιων ζώων ή κάποιων κοινωνικών ομάδων.
Τα παρακάτω που ακολουθούν βασίζονται σε ένα φανταστικό σενάριο.Τα συμπεράσματα όμως είναι πραγματικά.Και το ίδιο το σενάριο θα μπορούσε κάποια στιγμή να είναι πραγματικό........

Υπήρξε κάποτε ένα κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στην Ελλάδα,πρότυπο για τα ελληνικά αλλά και διεθνή δεδομένα.Ιδρύθηκε από έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτόν το σκοπό και κατάφερε να το κάνει έναν ζωντανό οργανισμό που λειτουργούσε με ιδανικό τρόπο.
Κάποια στιγμή ανέλαβαν την διοίκησή δύο άτομα πολύ μικρά από ότι φάνηκε για να φέρουν εις πέρας το έργο που γινόταν εκεί.Αποφάσισαν ότι το κέντρο ήταν πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους ώστε επιχείρησαν να του δώσουν ένα τέλος.
Άρχισαν να το χρεώνουν με τεράστια χρηματικά ποσά για έξοδα προσωπικά δικά τους, που σίγουρα δεν είχαν καμία σχέση με τις ανάγκες μιας γερακίνας ή ενός κότσυφα και να εξαφανίζουν τις επιχορηγήσεις που έπαιρναν για το κέντρο,με αποτέλεσμα να το φτάσουν στα όρια της χρεωκοπίας. Και το καλύτερο από όλα είναι ότι επιχείρησαν να στρέψουν εναντίον του κέντρου τους ίδιους τους εθελοντές...
Και εδώ έρχονται κάποιες σκέψεις να συμπληρώσουν τα όσα ανέφερα στην εισαγωγή.
Πως μπορεί να το κατάφεραν αυτό;
Ο ένας από αυτούς προσπάθησε να πείσει τους εθελοντές ότι ήταν στην ουσία εργαζόμενοι χωρίς νόμιμη ασφάλιση και απολαβές.Έτσι όσοι πείστηκαν, στράφηκαν εναντίον του κέντρου,έκαναν καταγγελία στις αρμόδιες αρχές,οι οποίες με τη σειρά τους επέβαλαν μια σειρά από πρόστιμα τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να επισπεύσουν τη χρεωκοπία του.
Άραγες ήταν όντως εργαζόμενοι ή απλά κάποιοι τους εκμεταλεύτηκαν;Και οι ίδιοι πώς επέτρεψαν είτε το να εργάζονται τόσον καιρό χωρίς τις νόμιμες απολαβές, είτε από την άλλη να πειστούν για αυτό ενώ δεν ίσχυε;
Όποιο από τα δύο κι αν συνέβει, μιας και το στόρυ είναι δικό μου,δεν θα το αποκαλύψω.
Θα μείνω μόνο στις υποθέσεις με σκοπό να καταλήξω σε γενικά συμπεράσματα που ισχύουν ούτως ή άλλως.

Σίγουρα κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν για τον εαυτό τους έναν τρόπο ζωής αντισυμβατικό, κατά τον οποίο δεν χρειάζεται να δουλεύουν με την συνήθη έννοια του όρου,αλλά προσφέρουν τις ώρες ενασχόλησής τους για το σκοπό στον οποίο αφιερώνονται.Που στο συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν η  ευημερία των άγριων ζώων.Σίγουρα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν κάποιες φορές ήταν απαιτητικές, γιατί η περίθαλψη των ζώων και ειδικά των άγριων, δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση.Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχει κανείς ξεκαθαρίσει μέσα του το τι θέλει να προσφέρει και το τι επιθυμεί να είσπράξει,να επωφεληθεί από όλο αυτό.Εννοώ δηλαδή ότι δεν είναι εύκολο όντας κάποιος αφιερωμένος σε έναν σκοπό με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον,να πειστεί για κάτι άλλο πέραν της πραγματικότητας αν αυτή είναι ξεκάθαρη για τον ίδιο.
Γνωρίζει ή όχι ο καθένας που επιλέγει κάποιο σκοπό για τον οποίο θέλει να συμμετάσχει ως εθελοντής τι πραγματικά θέλει και μπορεί να προσφέρει;Πρέπει επίσης να έχει συνειδητοποιήσει τον ρόλο που θέλει και μπορεί να παίξει ο ίδιος για να μην τα παρατήσει με την πρώτη ευκαιρία και να μην επιτρέψει στον οποιονδήποτε να του περάσει λανθασμένη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Για να γίνει σαφές τι εννοώ,στο συγκεκριμένο παράδειγμα αν οι εθελοντές αυτοί ήταν συνειδητοποιημένοι και σέβονταν το σκοπό για τον οποίο βρίσκονταν εκεί,θα ήξεραν σαφέστατα ποιά είναι η θέση τους,ποιές οι αρμοδιότητες τους και κανείς δεν θα αναρωτιόταν για τον ρόλο του και δεν θα επέτρεπε σε όποιον το επιθυμούσε να τον κάνει υποχείριό του.
Ο εθελοντισμός αποτελεί δικαίωμα και σίγουρα είναι πολύ σπουδαίο να μπορεί ο καθένας από εμάς να προσφέρει σε έναν κοινοφελή σκοπό την εργασία ή τις γνώσεις του χωρίς να απαιτεί χρηματική αμοιβή.Πρέπει όμως να υπάρχουν σαφείς κανόνες βάσει των οποίων θα μπορεί ο καθένας να λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς παρερμηνίες για το τι του ζητείται να κάνει.Όπου όμως δεν υπάρχει σαφής διάκριση ρόλων θα πρέπει ο καθένας τα βάζει τα όρια του μέσα στα οποία θα μπορεί να λειτουργεί σωστά.
Πώς δέχεται κάποιος όταν πρόκειται να εργαστεί για μία μη κυβερνητική οργάνωση,να μην λαμβάνει όσα προβλέπονται από το νόμο;Κι αν ναι,γιατί το ανέχεται;Έτσι δεν είναι εργαζόμενος είναι απλά εθελοντής μαλ....κας.Πως συμβιβάζεται στο ρόλο του εθελοντή αν έχει βρεθεί εκεί με σκοπό να προσφέρει επ' αμοιβή εργασία;Από την άλλη,αν πήγε εκεί σαν εθελοντής τότε πώς είδε τον εαυτό του ως εργαζόμενο; Και αν σε αυτό συνέβαλαν οι συνθήκες ή οι ώρες απασχόλησης ,που σίγουρα ήταν εξαντλητικές,γιατί το επέτρεψε όλο αυτό;Αν ήξερε από την αρχή τι ήθελε και τι μπορούσε να προσφέρει,δεν θα επέτρεπε σε τίποτα από τα δύο να συμβεί.Από τη στιγμή που ο καθένας γνωρίζει τα όρια του,δεν επιτρέπει σε τίποτα και κανέναν να τον επιρρεάσει.Σέβεται τον σκοπό που υπηρετεί και δεν τον προδίδει.Και αν ακόμη η διοίκηση τους υποσχέθηκε πρόσληψη ή ένα χαρτζιλίκι ως ανταμοιβή για την αφοσίωσή τους και δεν έγινε,γιατί δεν το ξεκαθάρισαν ευθύς αμέσως;
Για να μην φανούν φιλοχρήματοι αφού εκεί δεν ήταν για να πληρώνονται αλλά για να προσφέρουν, ίσως πει κάποιος.Τότε πώς μετά στράφηκαν εναντίον του κέντρου;Γιατί πολύ απλά δεν ήξεραν τι τους γίνεται,Θα πω εγώ!
Ήταν τεράστιες οι ευθύνες του καθενός από όσους επέτρεψαν να συμβεί όλο αυτό το μπάχαλο και εν τέλει να ''την πληρώσουν''τα ζώα που αν μη τι άλλο δεν ήταν εκεί επειδή τα ίδια το επέλεξαν.
Ολο αυτό που συνέβει και που σίγουρα βγήκε προς τα έξω,είχε αντίκτυπο στη λειτουργία του κέντρου και εν τέλει στα ίδια τα ζώα τα οποία υπηρετούσαν υποτίθεται όλοι αυτοί οι άνθρωποι.
Το αν τα κατάφερε εν τέλει το ίδιο το κέντρο να επιβιώσει από όλα αυτά, είναι ένα καλό ερώτημα, το οποίο όμως δεν χρειάζεται να απαντηθεί από εμένα. Η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα ανάλογα με το τι εύχεται πραγματικά να είχε συμβεί.Και το τι θα τον βόλευε,ασφαλώς! Αν τα κατάφερε πάντως,οπωσδήποτε δεν οφείλεται σε όλους αυτούς ..................

Τέλος,το σίγουρο είναι πώς γενικά ότι κι αν επιλέγουμε να κάνουμε έχει πάντα αντίκτυπο σε όσους εξαρτώνται από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας.Στο παραπάνω παράδειγμα αυτοί που υπέφεραν τα αποτελέσματα όλων αυτών των καταστάσεων ήταν οι ασθενείς, τα ζώα και τα πουλιά του κέντρου.Για εκείνα ο λόγος παραμονής τους σε αυτό το κέντρο δεν ήταν ο εθελοντισμός και σίγουρα δεν ανήκαν στους....διαπλεκόμενους της ιστορίας!!
Άραγες αν είχαν λόγο, τι θα έλεγαν για τα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος τους;

Καλό σας βράδυ!                                                                            Τ.Ρ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου